Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Χειροπρακτική και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)


Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα χωρίς φάρμακα;


Η διάγνωση ΔΕΠΥ είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενη ή στη χειρότερη περίπτωση υπερβολική ώστε να συνταγογραφούνται φάρμακα σε περισσότερα παιδιά για συμπεριφορές της παιδικής ηλικίας οι οποίες είναι τυπικές !

Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν έλλειψη προσοχής, παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα, και συμπεριφορές όπως δυσκολία στο να περιμένει το παιδί τη σειρά του, εύκολη διάσπαση της προσοχής, αδυναμία συγκέντρωσης, ανησυχία, δυσκολία στο να ακολουθήσει οδηγίες. Ωστόσο, αυτές μοιάζουν σχετικά φυσιολογικές συμπεριφορές που εμφανίζουν τα περισσότερα παιδιά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ή ακόμη και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κάθε μέρα!

Λόγω του γεγονότος αυτού, ο ορισμός περιλαμβάνει και το πώς αυτές οι συμπεριφορές θα πρέπει να έχουν αρχίσει πριν το παιδί γίνει επτά, να έχουν διάρκεια για περισσότερο από έξι μήνες, και να είναι πολύ πιο έντονες και αισθητές από ότι σε άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Και βέβαια αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να επηρεάζουν σοβαρά τουλάχιστον δύο σημαντικούς τομείς της ζωής του παιδιού, όπως το σχολείο, το σπίτι, τις φιλίες και την κοινωνική συμπεριφορά.

Έτσι, το ερώτημα που ζητά επίμονα μια απάντηση είναι αν η ΔΕΠΥ υπάρχει πραγματικά ως ασθένεια, ή είναι ένα ζήτημα συμπεριφοράς που υπάρχει ανάμεσα στο παιδί και ορισμένα περιβάλλοντα στα οποία αυτό αλληλεπιδρά; Είναι πραγματικά η φαρμακευτική αγωγή η απάντηση για ένα παιδί στην ηλικία των 3, 4, 5 ή 6 ετών; Και γιατί αυτή η διάγνωση τείνει να εξαφανιστεί μαγικά σε περίπου 70% του διαγνωσμένου πληθυσμού όταν το παιδί φτάνει στην ενηλικίωση;

Για την ιστορία, πολλά παιδιά παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα σε περιβάλλοντα όπου δεν δέχονται πληθώρα ερεθισμάτων ή αμφισβητούνται αρκετά ή όπου δέχονται υπερβολικά ερεθίσματα και δεν μπορούν να φιλτράρουν ότι δεν είναι σημαντικό. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά με ΔΕΠΥ συμπεριφέρονται αρκετά κανονικά όταν είναι στο γραφείο ενός γιατρού, όταν συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα που απολαμβάνουν, όταν βρίσκονται σε περιβάλλοντα μάθησης του δικού τους ρυθμού ή όταν απασχολούνται σε προσωπική βάση με κάποιον ενήλικα, συνήθως τον πατέρα!

Μετά από θεραπεία με Χειροπρακτική έχουν αναφερθεί εντυπωσιακές αλλαγές σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Το τεύχος του Οκτωβρίου του 2004 του επιστημονικού περιοδικού Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics (JMPT)περιείχε μια μελέτη περίπτωσης ενός παιδιού πέντε ετών διαγνωσμένο με ΔΕΠΥ το οποίο παρουσίασε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων μετά απο τακτική θεραπεία με Χειροπρακτική. Στην πραγματικότητα, ο συγγραφέας της μελέτης περίπτωσης αναφέρει πως “Ο ασθενής εμφάνισε σημαντική μείωση στα συμπτώματα. Επιπροσθέτως, ο ιατρός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση των συμπτωμάτων ήταν αρκετά σημαντική για να διακόψει το φάρμακο.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου