Οσφυαλγία, Ισχιαλγία, Δισκοπάθεια και Δισκοκήλη είναι 4 όροι που πολύ συχνά συγχέονται μεταξύ τους. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι το ότι πολύ συχνά κάποιος ασθενής μπορεί να υποφέρει και από τα 4. Υπάρχει δηλαδή μεταξύ αυτών των παθήσεων ή συμπτωμάτων μια αλληλένδετη σχέση. Ας δούμε όμως ξεχωριστά τι ακριβώς περιγράφει ή σημαίνει κάθε όρος.
Οσφυαλγία : Με τον όρο αυτό περιγράφουμε τον πόνο στη μέση ( οσφύς + άλγος). Σαν όρος χρησιμοποιείται πάρα πολύ συχνά για να περιγράψει πόνο ο οποίος συχνά είναι άγνωστης αιτιολογίας. Δεν είναι πάθηση όπως πολύ λανθασμένα πιστεύει πολύς κόσμος.
Ισχιαλγία : Ο όρος αυτός είναι όπως και η οσφυαλγία σύνθετος και περιγράφει πόνο στην περιοχή – διαδρομή του Ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό είναι το μεγάλο νεύρο που σχηματίζεται από τις ρίζες Ο4-Ι3 των οσφυϊκών και ιερών σπονδύλων (στην περιοχή της μέσης δηλαδή).
Δισκοπάθεια : Ο όρος αυτός είναι πολύ γενικός και περιγράφει πρόβλημα / πάθηση του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος υπάρχει ανάμεσα σε αρκετά ζεύγη σπονδύλων και λειτουργεί όπως το αμορτισέρ στα αυτοκίνητα για να αποσβένει τους κραδασμούς και το βάρος του κορμού. Συνήθως όταν λέμε πως κάποιος έχει δισκοπάθεια εννοούμε πως κάποιος μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει “φαγωθεί” ή “φθαρεί” ή “εκφυλιστεί” όπως είναι και η επιστημονική ορολογία. Ένας εκφυλισμένος δίσκος είναι ένδειξη “οστεοαρθρίτιδας” στην σπονδυλική στήλη ή όπως πιο σωστά λέγεται Σπονδυλοαρθρίτιδας.
Δισκοκήλη : Δισκοκήλη έχουμε στην περίπτωση που το ζελατινώδες περιεχόμενο του μεσοσπονδυλίου δίσκου έχει διαπηδήσει προς τα έξω (συνήθως προς το πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης) πιέζοντας είτε τον νωτιαίο μυελό ή κάποιο σπονδυλικό νεύρο προκαλώντας πόνο , μούδιασμα, κάψιμο, αίσθηση καψίματος κ.α.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των παθήσεων της μέσης (οσφυϊκή περιοχή) οφείλονται σε απλά προβλήματα μηχανικής ή μυϊκής αιτιολογίας. Δηλαδή είτε από κόπωση στη δουλειά από επαναλαμβανόμενη κίνηση, κάποιον τραυματισμό από απροσεξία κ.α. Η χρόνια επιβάρυνση της μέσης, η έλλειψη άσκησης, τα περιττά κιλά, οι “κακές” συνήθειες στον εργασιακό χώρο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα όπως είναι η Δισκοπάθεια και η Σπονδυλοαρθρίτιδα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη μιας τέτοιας κατάστασης με το συνδυασμό άσκησης αλλά και σωστών συνηθειών στην καθημερινότητα.
Τι μπορεί να κάνει η Χειροπρακτική για αυτά τα προβλήματα :
Ο Χειροπράκτης αφού λάβει ένα πλήρες ιστορικό της κατάστασης σας θα σας κάνει κάποια ειδικά νευρολογικά και ορθοπεδικά τεστ. Θα ψηλαφίσει επίσης την μέση σας για να ανιχνεύσει τυχόν “μπλοκαρίσματα” που μπορεί να έχουν υποστεί οι σπόνδυλοί σας. Κατόπιν χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές ( μυικές πιέσεις, διατάσεις, Ισομετρικές διατάσεις (PIR) ) που ενδείκνυνται θα προσπαθήσει πρώτα να χαλαρώσει τους σφιγμένους μύες και κατόπιν θα σας κάνει τις ειδικές Χειροπρακτικές ανατάξεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση της περιοχής και στην διόρθωση του προβλήματος και όχι μόνο των συμπτωμάτων. Στο τέλος της θεραπείας σας ο Χειροπράκτης θα σας προτείνει ειδικές ασκήσεις με τις οποίες θα μπορέσετε να αποκτήσετε πάλι την χαμένη ελαστικότητά σας καθώς και να δυναμώσετε την “μέση” σας.
Για περαιτέρω πληροφορίες πάνω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της μέσης καθώς και για θεραπείες της σπονδυλικής στήλης επικοινωνήστε μαζί μου στο 697-9320314
Κωνσταντίνος Κοντουβάλης BSc (Hons), D.C., PG Cert (Clin.Chiro)
Δρ. Χειροπρακτικής (UK)
Δρ. Χειροπρακτικής (UK)
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση για την χειροπρακτική αντιμετώπιση προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης όπως η δισκοκήλη και η δισκοπάθεια.
ReplyDeleteΕυχαριστούμε πολύ. Για οποιαδήποτε άλλη απορία ή διευκρίνηση είμαστε στη διάθεσή σας.
ReplyDelete