Monday 19 September 2011

Σπονδυλοαρθρίτιδα – Δισκοπάθεια - Εκφυλιστικές αλλοιώσεις σπονδυλικής στήλης


Εικ.1 Η σπονδυλική στήλη

Ο όρος Σπονδυλοαρθρίτιδα (ή αλλιώς Εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης ή και Εκφυλιστικές αλλοιώσεις) περιγράφει τις αλλαγές “φθοράς” που υφίσταται η σπονδυλική στήλη με την πάροδο του χρόνου. Όπως δηλαδή τα λάστιχα του αυτοκινήτου μας φθείρονται με τον καιρό αλλά και τη χρήση που τους κάνουμε το ίδιο συμβαίνει και στην σπονδυλική μας στήλη. Μέσα στην ημέρα μας η σπονδυλική μας στήλη, λόγω της δουλειάς αλλά και των συνηθειών μας, δέχεται πολλές φορτίσεις και καταπόνηση η οποία είναι ικανή να δημιουργήσει τέτοιου είδους “φθορά”. Η Σπονδυλοαρθρίτιδα έχει αρκετά συμπτώματα εκ των οποίων τα κυριότερα είναι :

·        Πόνος
·        Μυϊκός Σπασμός (σφίξιμο στους μύες)
·        Δυσκαμψία (Περιορισμός στην κίνηση)
·        Αγκύλωση (σε τελικό στάδιο)


Δεν είναι απόλυτο πως ένας ασθενής με εκφυλιστικές αλλαγές ή Σπονδυλοαρθρίτιδα θα παρουσιάσει πόνο αλλά είναι κάτι που εμφανίζεται σχετικά συχνά.

Σε κάποιες περιπτώσεις η Σπονδυλοαρθρίτιδα ανάλογα με την περιοχή της σπονδυλικής στήλης στην οποία εμφανίζεται μπορεί να μας δώσει και άλλα συμπτώματα όπως :

  • Πονοκεφάλους, ζαλάδες, ημικρανίες
  • Πόνους στον αυχένα και την πλάτη
  • Οσφυαλγία (πόνους στη μέση)
  • Ισχιαλγία (πόνος που αντανακλά στο πόδι)

 Τι μπορεί να κάνει η Χειροπρακτική για αυτό το πρόβλημα :

Ο Χειροπράκτης αφού λάβει ένα πλήρες ιστορικό της κατάστασης σας θα σας κάνει κάποια ειδικά νευρολογικά και ορθοπεδικά τεστ. Θα ψηλαφίσει επίσης την σπονδυλική σας στήλη για να ανιχνεύσει τυχόν “μπλοκαρίσματα” που μπορεί να έχουν υποστεί οι σπόνδυλοι σας. Κατόπιν χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές (πιέσεις, διατάσεις, Ισομετρικές διατάσεις (PIR) ή άλλου είδους μυϊκούς χειρισμούς ) που ενδείκνυνται θα προσπαθήσει πρώτα να χαλαρώσει τους σφιγμένους μύες και κατόπιν και εφόσον υπάρχει ένδειξη θα εφαρμόσει τις ειδικές  Χειροπρακτικές ανατάξεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση της περιοχής και στην διόρθωση του προβλήματος και όχι μόνο των συμπτωμάτων. Στο τέλος της θεραπείας σας ο Χειροπράκτης θα σας προτείνει ειδικές ασκήσεις με τις οποίες θα μπορέσετε να αποκτήσετε πάλι την χαμένη ελαστικότητά σας καθώς και να δυναμώσετε την σπονδυλική σας στήλη. Οι ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις είναι το σημαντικότερο στάδιο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Σπονδυλοαρθρίτιδας αλλά και στην αποτροπή της επιδείνωσης της. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Σπονδυλοαρθρίτιδας είναι οι εξειδικευμένες συμβουλές που μπορεί να σας δώσει ο Χειροπράκτης σας για το πώς να έχετε σωστότερη στάση και να μην καταπονείτε την σπονδυλική σας στήλη.
                                                                                      
Για περαιτέρω πληροφορίες πάνω στην θεραπεία προβλημάτων σχετικά με τη Σπονδυλοαρθρίτιδα καθώς και για θεραπείες της σπονδυλικής στήλης μπορείτε να επικοινωνείτε  μαζί μου στο 697-9320314


Κωνσταντίνος Κοντουβάλης BSc (Hons), D.C., PG Cert (Clin.Chiro)
                                   Δρ. Χειροπρακτικής (UK)

No comments:

Post a Comment