Saturday 7 July 2012

Αυχενογενής κεφαλαλγία – Πονοκέφαλος - Ημικρανία




Με τον όρο αυχενογενής κεφαλαλγία εννοούμε τον πονοκέφαλο που προέρχεται από πρόβλημα το οποίο όμως εντοπίζεται στην περιοχή του αυχένα. Οι δομές που ευθύνονται για την αυχενογενή κεφαλαλγία μπορεί να είναι δυσλειτουργία μιας άρθρωσης (Εικ. 1), ένας σφιγμένος μυς (Εικ. 2) ή ακόμα και ένα νεύρο. Είναι πολύ συχνό βέβαια να συνυπάρχουν προβλήματα σε αρθρώσεις, μύες και νεύρα.

Τα αίτια που οδηγούν στις δυσλειτουργίες αυτές είναι τα εξής :
§         σφιγμένοι μύες στον αυχένα και το κεφάλι (trigger points)
§         μυϊκή ανισορροπία
§         λανθασμένη στάση
§         μυϊκή αδυναμία
§         λάθος στάση στον ύπνο (π.χ. μπρούμυτα)
§         άγχος
§         έλλειψη άσκησης


Εικ 1.  Περιοχές αντανάκλασης πόνου που αντιστοιχούν στις σπονδυλικές αρθρώσεις του αυχένα
  
Εικ 2. Περιοχές αντανάκλασης πόνου που αντιστοιχούν σε μύες του του αυχένα

Είναι κατανοητό πως η ευαίσθητη περιοχή του αυχένα καθώς και η σύνδεση της με τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν και συμπτώματα εκτός του πονοκεφάλου όπως :
§         Μούδιασμα στο μπράτσο, τον πήχη ή και στα δάχτυλα.
§         Ναυτίες
§         Ζαλάδες
§         Εμετούς
§         Βουητό στα αυτιά (εμβοές)

Τι μπορεί να κάνει η Χειροπρακτική για αυτό το πρόβλημα :

Ο Χειροπράκτης αφού λάβει ένα πλήρες ιστορικό της κατάστασης σας θα σας κάνει κάποια ειδικά νευρολογικά και ορθοπεδικά τεστ. Θα ψηλαφίσει επίσης την σπονδυλική σας στήλη για να ανιχνεύσει τυχόν “μπλοκαρίσματα” που μπορεί να έχουν υποστεί οι σπόνδυλοί σας και τα οποία δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν Αυχενογενή κεφαλαλγία. Κατόπιν χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές (πιέσεις, διατάσεις, Ισομετρικές διατάσεις (PIR) κ.α.) που ενδείκνυνται θα προσπαθήσει πρώτα να χαλαρώσει τους σφιγμένους μύες και κατόπιν θα σας κάνει τις ειδικές Χειροπρακτικές ανατάξεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση της περιοχής και στην διόρθωση του προβλήματος και όχι μόνο των συμπτωμάτων. Στο τέλος της θεραπείας σας ο Χειροπράκτης θα σας προτείνει ειδικές ασκήσεις με τις οποίες θα μπορέσετε να αποκτήσετε πάλι την χαμένη ελαστικότητά σας καθώς και να δυναμώσετε τον αυχένα σας. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Αυχενογενούς Κεφαλαλγίας  είναι οι εξειδικευμένες συμβουλές που μπορεί να σας δώσει ο Χειροπράκτης σας για το πώς να έχετε σωστότερη στάση και να μην καταπονείτε την σπονδυλική σας στήλη.
                                                                                      
Για περαιτέρω πληροφορίες πάνω στην θεραπεία προβλημάτων πονοκεφάλων και γενικότερα του αυχένα καθώς και για θεραπείες της σπονδυλικής στήλης μπορείτε να επικοινωνείτε  μαζί μου στο

bodah@hotmail.com   ή στο 697-9320314


Κωνσταντίνος Κοντουβάλης BSc (Hons), D.C., PG Cert (Clin.Chiro)
                                   Δρ. Χειροπρακτικής (UK)

No comments:

Post a Comment